Art of Living

Wereldwijd actief in meer dan 150 landen: bijna 400 miljoen mensen hebben ondertussen de voordelen ervaren van Art of Living-programma’s. Maak deel uit van een gemeenschap van levensbewuste, positieve mensen. Wekelijkse trainingen, workshops, cursussen en retraites op talloze locaties in binnen- en buitenland.

 De kern van Art of Living is de Sudarshan Kriya, een unieke, krachtige ademhalingstechniek. Dit principe is in India ontwikkeld door Sri Sri Ravi Shankar en gebaseerd op specifieke ademhalingsritmes. Deze ritmes reinigen het lichaam van stress en helpen je moeiteloos in diepe meditatie te komen. Je hoofd wordt hierdoor leeg en je lichaam ontspant. Zo kom je beter in contact met jezelf en daarbij met je geluksgevoel.

 Iedereen wil meer geluk, succes, een betere gezondheid en gemoedsrust. Vaak blijft onze geest echter vasthouden aan negatieve emoties: woede, schuld en spijt over het verleden of angst voor de toekomst. Dit heen en weer slingeren van de geest zorgt vaak voor spanning en stress. De effecten van stress kunnen zeer schadelijk zijn. Gifstoffen die zich verzamelen in de cellen veroorzaken traagheid, vermoeidheid en bevorderen ziekte. Onze stress beïnvloedt bovendien niet alleen onszelf, maar ook de relaties met mensen van wie we houden.

 De adem speelt een essentiële rol bij stress. Het bepaalt hoe we ons emotioneel en fysiek voelen. Meer dan 80% van de emotionele spanning en fysieke gifstoffen en onzuiverheden in het lichaam worden verwijderd door middel van de adem bij een goede ademhaling. Jammer genoeg ademt niet iedereen goed.

 Surdarshan Kriya

Surdarshan Kriya reduceert niet alleen stress. Door de  ademhalingstechniek worden onzuiverheden losgelaten en lichaamscellen verlevendigd, verjongd en weer voorzien van energie. Het ondersteunt bij:

 • Versterking van immuunsysteem en verbeterde gezondheid;
 • Gemoedsrust en ontspanning;
 • Verheldering van geest;
 • Concentratievermogen en energie;
 • Verlichting van angst en depressie;
 • Evenwicht en tevredenheid in werk, studie en privé;
 • Verdieping van relaties;
 • Een onvoorwaardelijke glimlach.

 Wetenschappelijk onderzoek

Effecten van de Sudarshan Kriya werden onderzocht door zowel de Erasmus Universiteit in Rotterdam als het National Institute of Menthal Health And Neuroscience in Bangalore, India. Resultaten uit het bloed van Sudarshan Kriya-beoefenaars zijn bemoedigend:

 • Verlaagd cortisolniveau (het stresshormoon);
 • Verlaagd melkzuurniveau (stress-indicator);
 • Toename van T-helpercellen bij herstellende kankerpatiënten;
 • Gezonde balans tussen ontspanning en alertheid (vastgesteld door middel van  EEG’s).

Filosofie

De Art of Living Foundation is een educatieve en humanitaire non-profitorganisatie. Het vindt zijn oorsprong in klassieke Ayurvedische kennis en kent verschillende invloeden vanuit yoga en meditatie.

Making life a Celebration. A violence-free society, disease-free body, stress-free mind, inhibition-free intellect, trauma-free memory, and a sorrow-free soul is the birthright of every individual. Surdarshan Kriya is the way for that much needed happiness. -Sri Sri Ravi Shankar

Stichting Art of Living Nederland | International Association for Human Values

https://www.artofliving.org/nl-nl/cursussen-0

https://www.facebook.com/aolnoordbrabant/

Wie doet wat

Laura Las

Leidende vraag in mijn leven is: hoe ga ik om met álles wat het leven me brengt? Of: hoe verhoud ik me tot mijn innerlijke kwetsbaarheid (zoals mijn innerlijke criticus, ziekte en verlies, of belemmerende patronen en overtuigingen) en draag ik hier zorg voor? In de weg die ik daarin heb afgelegd zijn zowel ervaring als bewustwording bronnen van groei en inspiratie geweest.

Lees meer

Irma Barten

Irma Barten is werkzaam als docent dans & lichaamswerk, danser, nieuwetijdstherapeut en expressie & gevoelscoach. Na de dansacademie (1997) lag haar werkveld vooral binnen het onderwijs (danseducatie, dansontwikkeling) en de theaterwereld (dans maken, dans coachen).

Lees meer

Judith de Lange

Mijn naam is Judith, geboren in 1970 op deze prachtige Aarde. Als Lichtbrenger heb ik een diep vertrouwen dat wij Samen van deze planeet een Liefdevolle Lichtplek kunnen maken. Een wereld waarin we in vrede leven, door in de eerste plaats vrede te vinden in onszelf. In Verbinding zijn met ons Ware Zelf en met alles en iedereen om ons heen. Zodat we kunnen leven in Liefde & Vrijheid!

Lees meer

Linda Holman

Mijn naam is Linda Holman (33) Ik ben yogadocente, gespecialiseerd in zwangerschapsyoga.
Yoga heeft mij sinds de eerste keer dat ik op de mat stapte gegrepen. Yoga betekent voor mij: terug naar mezelf, naar mijn kern. Het denken laten verstillen en terug naar mijn lichaam.

Lees meer

Martine Moulart

Na mijn studie als dansdocent aan de Fontys Dansacademie in Tilburg werkte ik als danseres en choreograaf. Mijn fascinatie was verstilling, traagheid en werken vanuit Authentic movement; de beweging je lichaam op dat moment wil maken.

Lees meer

Marian Scherpenisse

Ik geeft al meer dan 25 jaar met veel plezier en enthousiasme les in Qigong, Tai Chi Chuan, Tai Chi Stok, Yoga en Meditatie.

Lees meer

Jade van den Hout

Jade van den Hout (25), afgestudeerd aan de Fontys Dansacademie (2014), is freelance danser, co-maker en docent. Ze is o.a. werkzaam bij het gezelschap The100Hands waar het fysiek samenkomen van mensen het startpunt en doel is van elk werk.

Lees meer

Karen van Dam

Karen van Dam, dansdocent, organisatiepsycholoog en Qigong instructeur. Beweging en psychologie zijn mijn passies, die samenkomen in mijn Qigong lessen.

Lees meer

Minjon van Zoest

Mijn naam is Minjon van Zoest, ik ben rouwcoach en ademcoach. Ik werk met mensen waarvan een dierbaar iemand is overleden en die verder willen met hun leven maar niet weten hoe. Ik leer ze hoe ze met hun rouw om kunnen gaan zodat ze weer grip op hun leven krijgen.

Lees meer

Chantal van Heumen

Tai Chi/ Qi Gong docent, therapeut, coach, Tui Na masseuse, eigenaar van Mana Gezondheidspraktijk. Al sinds jonge leeftijd op zoek naar de diepere lagen van het leven. Ik begon op te merken dat er een verbinding was tussen lichaam en geest.

Lees meer

Gregoor van Zummeren

Is het toeval ? Het Zonnelicht ligt zowat tegenover mijn kleuterschool, een mijlpaal in mijn leven. Ik ben geboren in de Tuinstraat, kom uit een kunstenaarsgezin en ben zelf ook altijd creatief geweest. Met kunst en met muziek, zowel maken als draaien. Maar ook met mijn vorm van lesgeven.

Lees meer

Gloria del Pino

Since I was a little child I was curious in knowing more about life and was introduced to meditation when I was 13 years old. Learning meditation and yoga as a teenager helped me to grow in this world with a different point of view. I was surprised in how my emotions become much more stable and how I was able to be happy no matter what.

Lees meer

Monique Coppens

Mijn naam is Monique Coppens en ik ben yoga docente, coach en schrijfster. Op mijn zoektocht naar een fijner leven ben ik verliefd geworden op yoga nidra, een vorm van yoga en meditatie die gericht is op een diepe ontspanning van lichaam en geest.

Lees meer

Bas Brand Heek

Mystieke denker, natuurliefhebber, muzikant en leraar in hart en nieren.
De wetenschapper van vroeger is uitgegroeid tot een mysticus die de verschillende lagen van bewustzijn onderzoekt. Waar weten en niet weten elkaar ontmoeten.

Lees meer

Godert Verbiest

Ik ben Godert Verbiest (54) en initiatiefnemer van de Oersprong. Mijn moeder heeft mij liefde voor de natuur bijgebracht. Ze nam ons vaak mee de natuur in op ontdekkingsreis. Ik heb biologie en gezondheidskunde gestudeerd op de lerarenopleiding in Tilburg.

Lees meer

Babiche Ubben

Een mindfulness training in 2010 plantte het zaadje van interesse in meditatie en het boeddhisme. Dat groeide als vanzelf (met de nodige zachtmoedige inspanning) uit naar dat ik in 2018 de opleiding Mindful Coachen bij de Academie voor Open Bewustzijn heb afgerond.

Lees meer

Kees Peters

Gastdocent aan de Academie voor Open Bewustzijn met de thema’s “Klank en Stilte” en “Klank en Ruimte”. Jarenlang onderzoek gedaan naar de subtiele werking van klanken via podia voor geïmproviseerde muziek, studie van mantra’s bij boeddhistische leraren én de betekenis van taal.

Lees meer

Dorle Lommatzsch

In de Academie voor Open Bewustzijn geef ik sinds 1998 les in meditatie op boeddhistische grondslag. Ik begeleidde al talloze basis-, vervolg- en jaargroepen vanuit mindfulness-meditatie. Ook begeleid ik mensen individueel vanuit de boeddhistische psychologie.

Lees meer

Rianne Schoenmaker

Ik ben categorie 1 MBSR/CT (mindfulness) trainer, sinds 2014 gekwalificeerd MSC (mindfulness & zelfcompassie) trainer en sinds november 2016 MFY (Vrienden worden met Jezelf, de mindfulness & zelfcompassie) trainer voor Jongeren en Jongvolwassenen.

Lees meer